Армения поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН за Нагорни Карабах


Армения се обърна към ООН с молба за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност за обсъждане на хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах, се казва в изявление на пресслужбата на арменското външно министерство, предаде Анадолската агенция.

"Република Армения се обърна към Съвета за сигурност на ООН с молба за свикване на извънредно заседание поради влошаването на хуманитарната ситуация в резултат на принудителната пълна блокада на цивилното население на Нагорни Карабах", се казва в изявлението.

В обръщението си постоянният представител на Армения в ООН Мгер Маргарян също така поиска от организацията да предостави на арменската делегация възможността да участва в заседанието.

Според арменската страна Лачинският коридор, който е единственият път от Нагорни Карабах към Армения, е бил блокиран на 12 декември 2022 г. от група азербайджански граждани. По-късно Баку постави официален контролно-пропускателен пункт на границата с Армения в близост до моста Хакари.

Цивилните в Нагорни Карабах получават хуманитарна помощ с помощта на руските миротворци и Международния комитет на Червения кръст. След престрелка между арменски и азербайджански граничари на 15 юни обаче Баку забрани всякакви хуманитарни доставки за Нагорни Карабах, посочват в своите доводи арменските власти, пише БГНЕС