Атака с руски дронове в цяла Украйна - има жертви и щети

Снимка: Архив

Снимка: Архив

През изминалата нощ руските сили са атакували с дронове цялата територия на Украйна. Има жертви и разрушени жилищни сгради.

За експлозии в Запорожие съобщи началникът на Запорожката областна военна администрация Иван Федоров, който уточни, че са нанесени удари по жилищни сгради. "Има жертви", написа той в социалната мрежа "Телеграм", но все още няма данни за броя им. През нощта атаки е имало отново и в Харков.

По предварителна информация няма жертви и ранени, съобщи кметът Игор Терехов. Вчера в Харков загина мъж, а 19 души бяха ранени, сред тях и деца.

Руското външно министрество коментира чрез агенция РИА, че дейността на НАТО в Източна Европа и района на Черно море има за цел да подготви съюзниците за конфликт с Москва, което създава допълнителни рискове за сигурността на Русия. Изявлението идва след оповестените от Румъния планове да разшири своя военна база в Констанца.

"През нощта на 28 март руските окупатори пуснаха няколко групи „Шахеди“ срещу Украйна за атака на енергийна инфраструктура. Близо четири часа продължи атаката и бойната работа, работехме в различни посоки. Противникът изстреля безпилотни самолети от Черно море и през временно окупираните територии. Бойната работа беше доста ефективна", каза говорителката на въоръжените сили в Южна Украйна Наталия Гуменюк, цитирана от УНИАН.

Тя отбеляза, че резултатите от бойната работа все още се изясняват. Известно е, че са били свалени около дузина и половина дронове. Нашествениците отново атакуваха съоръжения от електрическата мрежа и се опитаха да нанесат щети на индустриални съоръжения, като коварно изпратиха дронове през жилищни райони. „Що се отнася до района на Одеса, тук врагът се опита да удари обекта на електроенергийната система, но защитниците работиха безупречно - и двата дрона, които се приближаваха към региона на Одеса откъм морето, бяха свалени“, добави ръководителят на пресцентъра на Юг.

ВВС на украинските въоръжени сили съобщиха, че експлозии са се чули тази нощ и в Днепър и Днепропетровска област. По-късно стана известно, че в резултат на падащи отломки от свалени дронове са пострадали няколко частни къщи в Запорожка област, има и ранени.

Впоследствие украинската армия заяви, че 26 атакуващи дронове са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област. „Врагът нанесе ракетен и въздушен удар по Украйна с три крилати ракети Х-22 и противорадиолокационна ракета Х-31П , зенитна управляема ракета С-300 и 28 ударни дрона „Шахед-136.131", допълват от ведомството.

Както УНИАН съобщи, Русия увеличи използването на свръхзвукови и балистични ракети от отчаяние. Украинците трябва да се подготвят за нови целенасочени удари от Руската федерация. Точковите удари могат да се появят всеки ден или нощ, за разлика от масираните атаки, които изискват определено време за подготовка.