Атина: Турското малцинство в Гърция се ползва с равенство пред закона

„Турското малцинство в Гърция се ползва с равенство пред закона и правата му се зачитат“.

Това заявиха гръцки дипломатически източници, след като на 24 юли турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара ще продължи да защитава правата на турското малцинство, живеещо в района на Западна Тракия в Гърция.

„Въпросите, свързани с върховенството на закона и защитата на човешките права на гръцките граждани, не са предмет на обсъждане, нито биха могли да бъдат“, заявиха източниците.

Същите източници се спряха и на предположението на Ердоган, че единственото решение на дългогодишния спор за Кипър е създаването на две отделни държави на острова.

„Запазването на сегашното статукво, окупацията на една трета от острова и създаването на две държави не са жизнеспособни решения“, заявиха те, като отново подчертаха ангажимента на Гърция за двузонална, двуобщностна федерация в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

БГНЕС припомня, че на 24 юли Ердоган заяви, че Турция следи отблизо стъпките на гръцките власти спрямо етническите турци в страната и е готова да се намеси в ситуацията, ако се наложи. Турският президент подчерта, че Анкара се стреми да развива приятелски отношения с всички страни и да разширява кръга на приятелските държави. | БГНЕС