Австрия принуди Киев да извади Райфайзенбанк от "спонсорите на войната", за да подкрепи нови санкции срещу Русия

Австрия одобри 12-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, след като Украйна премахна Raiffeisen Bank International  от черен списък на компаниите, които не са изтеглили бизнеса си от Русия, съобщи уебсайтът на правителството на Украйна и дипломат от ЕС, предава Reuters.

Австрия настояваше Киев да премахне банката от украинския списък, наречен "международни спонсори на войната" - който има за цел да засрами компаниите, които правят бизнес в Русия и подкрепят военните усилия, като например плащат данъци.

"Резервите за санкции на Австрия са премахнати“, разкри дипломат от ЕС.

Черният списък няма юридическа сила, но е символично важен, като засилва обществения натиск върху Райфайзен да напусне Русия, нещо, което австрийската банка казва отдавна, че е готова да направи, но което все още не се е случило.

"Статутът е спрян за периода на двустранни консултации с участието на представители на Европейската комисия“, се казва в уебсайта на украинското правителство относно статута на Райфайзен в събота.

Австрия искаше Райфайзенбанк да бъде извадена от черния списък в замяна на подписването на последния пакет от санкции на ЕС срещу Русия.

Raiffeisen възнамеряваше да отдели руския си бизнес, който осигурява кредити за стотици компании в страната, след като беше подложен на натиск от международни регулатори.