Българи са били възпрепятствани да се поклонят на лобното място на Гоце Делчев


Организаторите на поклонението пред Гоце Делчев в село Баница в Гърция ще сигнализират Министерството на външните работи, че българските граждани са били възпрепятствани да се качат на лобното място, след като са били задържани в полицейското управление в Серес за часове. Районът към лобното място е бил отцепен от гръцката полиция и не са допуснати български граждани да го посетят и се поклонят пред паметта на Гоце Делчев. Това съобщи Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония":

"Извършават се безумия като проверка на личните документи в Районното управление в Серес, която трае пет часа. Поклонници от България, хора на по 70-90 години, които днес пътуваха, бяха държани по този абсурден начин. Бяха задържани около 30 души, около 20 от тях на възраст над 60 години".

Генералният ни консул Антон Марков каза за БНР, че е приключила проверката на документите на български граждани в полицейското управление в Серес. Няма задържани наши сънародници. От консулството са отправили запитване до гръцките власти каква е причината българите да бъдат спрени до село Баница и да бъдат възпрепятствани да се поклонят на лобното място на Гоце Делчев, съобщава БНЕС