България попадна в черен списък на Русия след указ на Владимир Путин

Налагаме налагат "деструктивни нагласи", противоречащи на руските духовни и морални ценности, според Кремъл

Владимир Путин

Владимир Путин

България попада в списък с държави, изготвен от Русия, които налагат "деструктивни нагласи", противоречащи на руските духовни и морални ценности. Страната ни е в документа като част от Европейския съюз, предава ТАСС. Списъкът включва 47 държави и територии, които "провеждат политика, налагаща разрушителни неолиберални идеологически нагласи, противоречащи на традиционните руски духовни и морални ценности". В него са включени Съединените американски щати, Обединеното кралство, Германия, Франция, Германия, Япония и други държави.

От страните от ЕС там не попадат Словакия и Унгария, а освен това от страните от НАТО там не попада Турция. Източник, запознат с подготовката на документа, е заявил пред руската агенция, че списъкът е одобрен в съответствие с президентския указ за оказване на хуманитарна помощ на чужденци, които споделят традиционните духовни и морални ценности, пише "Фокус".

"Жителите на тези държави ще могат да получат право на временно пребиваване в Русия по опростена процедура в "случай на отхвърляне на деструктивните идеологически нагласи на своите страни", се посочва в документа. Хората не е задължително да владеят руски език, да познават руската история и основите на законодателството. Причината може да бъде неприемане на политиката на техните държави".

Списъкът на традиционните руски духовни и морални ценности е изложен в "Основите на държавната политика" на РФ. Списъкът на държавите, които налагат "нездрави нагласи на своите граждани", е възложен на кабинета на министрите на Русия.