Балканите са изложени на бизнес-политическо-партиино влияние и това се използва отвън за дестабилизация

Българските медии пишат за връзка между бизнесмена от РСМ Орце Камчев и високопоставени български политици като бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на външните работи, които предложиха Камчев да стане почетен консул на България, пише frontline.mk.

Тогавашното правителство на Зоран Заев отхвърли предложението с аргумента, че срещу него са повдигнати редица обвинения и тече разследване.

По-късно Камчев беше включен в "черния списък" на САЩ и беше повдигнат въпроса как ще се отрази това във вътрешната политика на РСМ, като се има предвид, че Орце Камчев е финансирал ВМРО-ДПМНЕ.

Според анализатора Петър Арсовски, Каракачанов и Захариева са били "най-гласовитите противници на евроинтеграционния процес на РСМ" и са работили в синхрон с ВМРО-ДПМНЕ, която пък има антибългарска идеология и блокира интеграцията между двете страни".

"Това на пръв поглед изглежда противоречиво твърдение, но радикализацията на двете страни е в полза на онези, които не искат да се решат македоно-българските отношения", смята Арсовски.

Според изданието, това е причината Вашингтон да посочи и санкционира участници в корупционни действия заради сигурността в региона и заради заплахите и блокадата на процесите в интерес на стратегическите партньори на страните от региона САЩ и ЕС.

"Целият регион е особено изложен на бизнес-политическо-партиино влияние и това страните, които имат интерес от дестабилизация на Балканите го използват", казва още Арсовски.