Байдън: Светът очакваше, че Киев ще падне, а Киев продължава да стои здраво и гордо

Джо Байдън, снимка: CNN

Джо Байдън, снимка: CNN

"Народът на Украйна ще победи, тя никога няма да стане жертва на Русия. Диктаторът, който се опитва да построи своята империя ще се провали, а извършителите на военни престъпления трябва да бъдат изправени пред съда. Русия ще понесе отговорност за престъпленията, извършени в Украйна", заяви в своята реч пред Кралския замък в центъра на Варшава американският президент Джо Байдън.

Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе речта си в навечерието на годишнината от нахлуването на Русия в Украйна. Той започна с благодарност към Полша и определи страната като голям съюзник. 

"Преди една година руският президент Путин отприщи своето убийствено нападение срещу Украйна. Преди една година светът се подготвяше за падането на Киев. Е, аз току-що се върнах от Киев и мога да съобщя, че Киев стои здраво", обърна се той към хилядите поляци и украинци, събрани на площада.

"Смелостта на Владимир Зеленски е изкована в огън и стомана", добави американският президент.

"Цялата демокрация беше подложена на изпитание, когато Русия нахлу в Украйна. Въпросът, пред който бяха изправени всички беше дали ще реагират, или ще гледат встрани. Една година по-късно знаем отговора - светът реагира и няма да гледа безучастно, ние се изправихме в защита на демокрацията", заяви Байдън.

"Със своята агресия срещу Украйна Русия постави на изпитание мира в целия свят. НАТО е по-единен в резултат на руската инвазия. Демокрацията е твърде силна за Путин", предупреди Байдън.

"Руският президент сбърка, когато изпрати танковете си в Украйна. Той не знаеше, че украинските хора ще бъдат толкова храбри, а страните от Европа и Атлантика ще му дадат отпор. И ние видяхме, как горяха руските танкове. Той смяташе, че ще доведе до "финландизация" на НАТО, а всъщност получи НАТОизация на Финландия и Швеция. Той искаше да раздели НАТО, а НАТО сега е обединено както никога", заяви Байдън.

"САЩ и Европа не се опитват да контролират или да унищожат Русия. Западът не планира да атакува Русия, както заяви днес президентът Путин нямат за цел унищожението на Русия. И милионите руски граждани, които просто искат да живеят в мир със своите съседи не са ни врагове", увери президентът на САЩ.

Той заяви подкрепа за опозицията на Беларус и Молдова, както и за свободолюбивите народи на тези страни.