Байдън изключва възможността САЩ да изпратят бойни самолети F-16 на Украйна

Американският президент Джо Байдън изключи възможността Съединените щати да изпратят бойни самолети F-16 на Украйна. Президентът на Франция Еманюел Макрон пък не изключи възможността страната му да изпрати на Украйна изтребители.

На фона на разнопосочните позиции на западните съюзници за пращането на изтребители за силите на Киев, днес военният министър на Украйна Олексий Резников ще разговаря с президента Макрон в Париж.

Късно снощи американският президент Джо Байдън заяви, че не подкрепя изпращането на изтребители F16 на Украйна.

"Не", заяви президентът на САЩ, попитан от репортери в Белия дом дали подкрепя изпращането на самолети, за които лидерите на Украйна казаха, че оглавяват последния им списък с желани оръжия.

Бойните самолети са на челно място в призива за оръжейна подкрепа от страна на лидерите в Киев към Запада. Американският президент разкри обаче, че му предстои пътуване в Полша - страната, която е основен център за изпращането на оръжейна подкрепа срещу руската инвазия в Украйна, без да уточни кога ще се състои посещението му.

"Ще отида в Полша. Не знам обаче кога", каза той пред репортери, които го попитаха кога ще бъде посещението.

Междувременно стана ясно, че първата пратка от американските бойни машини „Брадли“ са на път за Украйна, съобщиха от транспортното командване на САЩ, цитирани от изданието "Киев индипендънт". Бронираните машини са напуснали вчера пристанището на град Норт Чарлстън, Южна Каролина като част от споразумението за военна помощ на стойност 2,85 милиарда долара, обявено по-рано тази година. Общият брой на машините трябва да достигне 109. Те трябва да осигурят на украинската пехота допълнителни способности във възпирането на руската агресия.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон не изключи възможността страната му да изпрати на Украйна изтребители. Междувременно стана ясно, че Франция и Австралия ще снабдяват заедно Украйна с артилерийски боеприпаси, припомня БНР.

По време на днешното посещение в Париж на военният министър на Украйна Олексий Резников се очаква Киев отново да настоява за доставка на западните изтребители от четвърто поколение F-16, след като си осигури доставки на основни бойни танкове миналата седмица. Западните съюзници са на различни позиции по темата със самолетите – през репортери в Хага вчера Еманюел Макрон заяви, че "по дефиниция нищо не е изключено", когато става въпрос за военна помощ. А полският премиер Матеуш Моравецки също не изключи доставка на изтребители F-16 за Киев.