Байдън: Украйна не се нуждае от наши изтребители сега

Джо Байдън

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън отново изключи възможността за предаване на изтребители F-16 на Украйна. Според него Киев няма нужда от тях в момента. В интервю за Ей Би Си американският лидер беше попитан дали смята, че украинският президент Володимир Зеленски се нуждае от F-16. "Не, в момента той не се нуждае от F-16", каза г-н Байдън. Журналистът уточни дали това означава, че Киев никога няма да получи изтребителите. Президентът заяви, че е невъзможно да се знае точно от какво може да има нужда украинската страна в бъдеще, но в момента американските военни не виждат причина за това. "В момента го изключвам /доставка на самолети/", добави г-н Байдън.

Американският президент каза също, че Вашингтон смята, че на този етап от конфликта друга подкрепа е с по-висок приоритет. Сред необходимите оръжия той посочи танкове, артилерия и оборудване за противовъздушна отбрана. "Има неща, от които Зеленски се нуждае сега и които ние му изпращаме, така че те да бъдат в състояние да успеят тази пролет, лято и есен", добави г-н Байдън.

В началото на февруари украинският президент Володимир Зеленски поиска от западните партньори да предоставят на Киев модерни изтребители. САЩ, Германия, Полша и Белгия публично отказаха да ги доставят. Великобритания е готова да достави самолетите само, ако има конфликт с Русия. Френският президент Еманюел Макрон не изключва доставките при определени условия./БГНЕС