Байдън включи опитни дипломати в ръководството на Държавния департамент

Водещият американски преговарящ за ядреното споразумение с Иран и изпитан в битки ястреб срещу Русия бяха определени на най-високите постове в Държавния департамент от новоизбрания президент Джо Байдън.

Уенди Шърман, която посредничи за споразумението с Иран при Барак Обама и договори ядрена сделка със Северна Корея под ръководството на Бил Клинтън, беше посочена за заместник-държавен секретар.

Виктория Нюланд, бивш дипломат от кариерата, известна със силната си подкрепа за украинските протестиращи при свалянето на проруски президент, беше номинирана за секретар по политическите въпроси - третата позиция на Държавния департамент, отговаряща за всекидневната американска дипломация.

Байдън каза, че номинираните за Държавния департамент "са осигурили някои от най-определящите постижения за националната сигурност и дипломацията напоследък".

"Уверен съм, че те ще използват своя дипломатически опит и умения, за да възстановят глобалното и морално лидерство на Америка. Америка се завърна", каза Байдън в изявление.

Екипът на Държавния департамент ще работи под ръководството на държавния секретар Антъни Блинкен, чието изслушване за потвърждение ще се проведе във вторник в навечерието на инаугурацията на Байдън.

Блинкен каза, че екипът на Държавния департамент с жени и представители на етнически малцинства на видни позиции "изглежда като Америка".

"Америка в най-добрия си вид все още има по-голям капацитет от която и да е друга страна на земята да мобилизира другите, за да отговори на предизвикателствата на нашето време", каза Блинкен.

Оптимизмът идва на фона на нарастващите съмнения относно американското лидерство в изтичащите дни на Тръмп, след като негови поддръжници обърнаха с главата наопаки Капитолия на 6 януари, за да се опитат да спрат удостоверяванего на победата на Байдън.

Номинацията на Шърман бележи с ясен знак, че Байдън иска да се върне към споразумението, съгласно което Иран драстично намали ядрената си програма в замяна на обещания за облекчаване на санкциите. Тръмп се отказа от сделката през 2018 г. и наложи обширни санкции в това, което много наблюдатели видяха като неуспешен опит за сваляне на шиитския духовен режим.