Белград описа с препоръки антибългарската и антиевропейска политика на РСМ


Най-старото и проправителствено издание в Белград вестник "Политика" описа и открито подкрепи в най-малките подробности антибългарската и антиевропейската политика в съседна Република Северна Македония, съобщава БГНЕС.

Изданието открито призовава властите в Скопие да не изпълняват препоръките на европейските лидери, които ще доведат до членство на страната в ЕС. Под заглавие "ЕС поставя условия, а България унижава Македония" изданието повтаря целия арсенал от антибългарската пропаганда в западната ни съседка, който бе сътворен след 1945 година, по време на югославския диктатор Йосип Броз Тито. В публикацията има линкове с "анализи и за фашистките прояви в Хърватия". БГНЕС публикува без съкращения "специално написания текст за в. "Политика", както подчертава самото издание:

В рамките на само 15 дни македонската столица бе посетена от президента на Германия Франк Валтер Щайнмайер и държавния секретар по европейските въпроси на Франция Лоранс Бун. И двете визити в РСМ са свързани с една политическа матрица, с онази когато европейските лидери преди подписването на Преспанското споразумение убеждаваха македонците да променят Конституцията и името на държавата, защото с това, както те твърдяха, ще изпълнят стратегическата си цел - евроинтеграцията.

Всички знаем развитието на събитията: Преспанското споразумение бе подписано, Конституцията бе променена, както и името на страната, но не се стигна до членство в ЕС. Обещанията на лидерите от ЕС се изпариха, а препятствията по македонския път на евроинтеграцията продължиха да се увеличават. Спорът с Гърция бе решен, но сега конците за членството на РСМ в ЕС се дърпат от България с нейните неразумни искания спрямо македонския съсед. За да бъде преодоляно българското препятствие се пръкна т.нар. "френско предложение". Сега на тази страна се внушава още една промяна на най-големия държавен акт: по искане на България, отново с обещанието, че това ще доведе до отварянето на вратите на европейското семейство.

Естествено тези две "малки" условия за европейската интеграция на РСМ се различават точно в детайлите. Докато преди подписването на Преспанското споразумение имаше обещание, че страната веднага след промяната на Конституцията и името на държавата ще бъде приета в ЕС, сега дори и промяната на конституцията на РСМ не гарантира дата за членство в европейското семейство. Нещо повече, държавният секретар на Франция по въпросите на ЕС Лоранс Бун каза, че членството на РСМ в ЕС до 2030 година доста амбициозна цел, но не и неизпълним.

И докато се говори за необходимите промени и реформи за сближаването със съвременното общество България разравя наследството от Втората световна война, перчейки се на македонска земя, с искането македонците да се отрекат от собствената си идентичност и език, както и от наследството на народно освободителната война. Всичко това докато чопли в раните от Втората световна война, когато Македония беше под българска окупация, а София бе в съюз с нацистка Германия.

Превъплъщението на фашизма започна с откриването на българския клуб в РСМ "Ванчо Михайлов“, след това на клуба "Цар Борис Трети“, който бе пропагандатор на нацизма на Хитлер и фашизма на Мусолини, с безусловната подкрепа на българското държавно ръководство. И не само това, министърът на външните работи на България подчерта, че няма нищо против факта, че в Охрид се открива клуб, който прославя образа и делото на цар Борис Трети, въпреки че по негово време действа законът за "чистата раса", който бе приет в българското събрание. Но го притеснява, че в Северна Македония има училище на името на Йосип Броз Тито. Да, притеснява ги името на човека, който прогони фашизма от Северна Македония.

Тъй като ЕС запази мълчание за действията на своята страна-членка, попитахме държавния секретар по европейските въпроси на Франция Лоранс Бун дали ЕС ще застане на пътя на България и нейните искания за унищожаване на реликвите от Втората световна война, на което тя лаконично отговори: Ще подкрепим Северна Македония по пътя към ЕС.