Белград ускорява антибългарската пропаганда и език на омразата

На Паметника на загиналите войници и патриоти от 1912 до 1918 г. в Ристовац близо до Враня бе отбелязана „107-ата годишнина от мъченичеството на Ристовац“.

По този повод градският съветник на Враня Саша Стаменкович заяви следното: „Тук през 1917 г. българският окупатор извършва погром над невинното население, опожарява цялото село и убива 53 мъже. Свободният сръбски народ, със своите знаменити бойци през тази година, водени от войводата Коста Печанац, известен военачалник от освободителните войни в южните сръбски области, и войводата Коста Воинович, вдигнаха въстание в Топлишко. Тогава голоръкият народ въстава срещу българския окупатор и създава единствената свободна територия в тогавашна окупирана Европа. Това предизвиква голям бунт сред българите…. Българските престъпни групировки в знак на отмъщение извършиха голяма жестокост тук в село Ристовац.“. Оливера Джорджевич, председател на Асоциацията на потомците на войниците от освободителните войни на Сърбия до 1918 г., добави, че паметникът в Ристовац „е свидетел на едно ужасно престъпление“, важно е да се отбелязва „всяка година“ това събитие и да се учи „младото поколение да пази традицията“. Венци и цветя пред мемориала са били положени от делегации на град Враня, Армията на Сърбия, Асоциацията на потомците на воините от освободителните войни на Сърбия до 1918 г., СУБНОР, ученици от основното училище в Ристовац и местни жители.

Припомняме, че в Сърбия почти всяка седмица официални лица използват език на омразата срещу България, а наскоро организираха и конкурс за деца, който да пишат за "българските престъпления и окупатори".

В началото на март тази година в Сурдулица, под председателството на владиката Пахомий и в присъствието на държавните секретари Миомир Джорджевич, Драган Стеванович и Деян Антич, висши военни офицери, местната власт и граждански сдружения, се проведе заседание на Изпълнителния съвет за отбелязване на „100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици“.

Още тогава стана ясно, че тазгодишните чествания на т.нар. Сурдулишки мъченици ще се проведат направо под патронажа на президента Вучич, а в дейностите по отбелязването са планирани тържествени научни сесии, създаване на Паметната костница, Паметна къща, отпечатване на юбилейна пощенска марка, концерт на духовна музика, прожекция на филм за Сурдулишките мъченици, снимане на документален филм и ученически конкурс за учениците от 7-8 клас и гимназиите?!/БГНЕС