Белият дом: Байдън и Зеленски обсъждат доставките на ATACMS

Володемир Зеленски, Джо Байдън

Володемир Зеленски, Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският президент Володимир Зеленски обсъждат доставката на ракети ATACMS с радиус на поразяване до 300 км. за украинските въоръжени сили, но все още няма решения по този въпрос, съобщи съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

"Дали в крайна сметка ще предоставим АТАКС или не, ще бъде решение, което президентът ще вземе. Той е разговарял по този въпрос с президента Зеленски. Те продължават тази дискусия", заяви г-н Съливан на ежегодния Аспенски форум по сигурността. "Нямам какво ново да съобщя днес", заяви съветникът на президента на САЩ.

ATACMS е тактическа балистична ракета земя-земя, произведена от американската компания Lockheed Martin. Обхватът ѝ е до 300 км. В края на юни председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили заяви, че властите нямат решение за предаването на ATACMS на Украйна.

През май британският министър на отбраната Бен Уолъс потвърди предаването на Украйна на крилати ракети Storm Shadow с обсег до 250 км. В средата на юли френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж е взел решение за прехвърляне на ракети с голям обсег на действие на Киев. АФП заяви, че въпросните ракети са Scalp, аналог на Storm Shadow./БГНЕС