Блинкън предупреди Лавров, че следват тежки санкции, ако Кремъл продължи с анексиите на украински територии

Двамата разговаряха по телефона

Антъни Блинкън

Антъни Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди руския външен министър Сергей Лавров, че на Русия ще бъдат наложени нови санкции, ако продължи с плановете си за анексиране на украински територии, предадоха информационните агенции.  Двамата разговаряха по телефона тази вечер. 

"Беше честен и директен разговор“, заяви Блинкън, цитиран от VoA.

"С оглед на направените наскоро изявления от Кремъл за планове да продължи анексирането на украински територии и думите на самия министър,  че руските планове включват смяна на демократично избраното правителство на Украйна, дадох на   Лавров да разбере, че тези планове никога няма да бъдат приети. Светът никога няма да признае анексиите. Ще наложим допълнителни съществени  санкции на Русия, ако тя реализира тези планове." – коментира по време на брифинг държавният секретар, цитиран от Униан.

Той не коментира как Лавров е реагирал на предупреждението.

Блинкън е подчертал, пред руския външен министър, че светът очаква Москва да изпълни ангажиментите си по споразумението за разблокиране на износа на зърно от Украйна. 

Освен това той е призовал Кремъл да приеме американското предложение за освобождаване на задържаните в Русия американци Пол Уилън и Бритни Грайнър.  По-рано CNN съобщи, че САЩ планират да ги разменят срещу оръжейния търговец Виктор Бут.

Превод Faktor.bg