Блинкен: САЩ очакват отговора на Путин относно гаранциите за сигурност

Антъни Блинкен

Антъни Блинкен

Съединените щати очакват президентът Владимир Путин да реагира на отговора на Вашингтон на руските предложения за гаранциите за сигурност. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви това в интервю за Радио Свободна Европа/Радио Свобода, чиято стенограма беше разпространена от пресслужбата на Държавния департамент.

"Чух от различни хора в Русия различни първоначални отговори на документа, който им предадохме, както и на документа, предаден им от НАТО. Но отговорът, който има значение, е този на президента Путин. И ние разбираме, че <...> тези документи са на бюрото му. Ще очакваме отговора му, който, сигурен съм, ще бъде предаден чрез [руския външен министър Сергей] Лавров и други [руски официални лица] през следващите дни", каза Блинкен.

На 17 декември миналата година руското външно министерство публикува руски проектодоговори за гаранции за сигурност, които Москва очаква от Вашингтон и НАТО. Двата договора - със Съединените щати и с членовете на алианса - включват, наред с други неща, отказ от разширяване на НАТО на изток, включително отхвърляне на Украйна като член, както и ограничения за разполагането на сериозни нападателни оръжия, особено ядрени. Вече са проведени няколко кръга консултации в различни формати, но все още не са обявени никакви споразумения.

На 26 януари САЩ и НАТО предоставиха на Русия писмения си отговор на предложенията на Москва относно гаранциите за сигурност. Отговорът на САЩ не съдържаше положителен отговор по основния въпрос за недопустимостта на по-нататъшното разширяване на НАТО, заяви Лавров по-рано днес./БГНЕС