"Блиц", Сърбия: Москва бързо губи влиянието си на Балканите, но няма намерение да се откаже лесно

Москва бързо губи влиянието си на Балканите, но няма намерение да се откаже лесно.

Засилването на енергийната зависимост на региона от нейните източници, настояването за по-голяма роля в решаването на косовския въпрос, дори и засилването на проруските неформални групи в Сърбия и Република Сръбска, са някои от стъпките, които Русия може да предприеме, за да задържи влиянието си на Балканите, пише сръбският вестник "Блиц", цитиран от БТА.

Това не е толкова нереален сценарий, ако се има предвид актуалната ситуация в региона, особено през последните няколко месеца, при която САЩ повече от всички останали засилват доминиращата си роля. Разбира се, това не значи, че те не са имали влияние и преди, само че този път то е очевидно.

Към всичко това може да се добави и очевидната промяна на позицията на САЩ за решаването на косовския проблем, която не изключва дори и промяна на границите.

Сръбската общественост вижда всичко това, но също толкова добре го вижда и Русия, която постепенно губи позициите си в региона. Един от малкото козове, които са й останали, е южната сръбска област, защото, поне такова впечатление се създава, решението на косовския проблем се приближава.

Затова се появяват реакции от Москва като онези, в които нейни дипломатически представители "се карат" в социалните мрежи със своите съперници (руският и американският посланик в Сърбия), поясняват търговски споразумения (Евроазиатския търговски съюз) и даже реагират на изявления, които нямат нищо общо с тях.

Именно последното демонстрира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която коментира изявление на досегашния посланик на САЩ за американско-сръбското приятелство, в което Русия не бе спомената.

"Реакцията на Захарова показва, че Москва няма да отстъпи последните остатъци от своето влияние на Балканите без борба", посочва той и тълкува, че "Русия е осъзнала американското влияние на Балканите. Ясно е посланието, че Москва внимателно следи засилването на отношенията на Вашингтон и Белград", но и че "няма да гледа благосклонно на все по-голямото сближаване на Белия дом и сръбското правителство", коментира Йован Ковачич, председател на европейската Тристранна комисия.

Посочва се, че Сърбия с ентусиазъм приветства промяната в настроението на САЩ и тяхното подновено участие в мирния процес, "което включва идеята за свикване на международна конференция за Косово с участието на САЩ, ЕС, Русия, Китай и Турция, а всичко това намалява влиянието на Москва над Белград, който постоянно повтаря желанието си да стане член на ЕС".

Директорката на Центъра за евроатлантически проучвания Йелена Милич също е съгласна, че Русия няма така лесно да се откаже от влиянието си. Тя посочва, че Русия не само няма да се оттегли, а ще продължи да се ангажира не само в този регион, а и там, където е много по-динамично - "на морските търговски пътища, където се извършва най-голямото прегрупиране на силите".

Тя казва също, че засилването на отношенията с Вишеградската група, както и с България, Румъния и Гърция, е "добър отговор на нелегитимно руско влияние".

Според нея един от начините да се намали това влияние е Косово, или намирането на решение колкото може по-скоро, което ще задържи Сърбия на европейския път с помощта на САЩ.

От друга страна, в такава ситуация не би трябвало да се пренебрегват нито натискът, нито влиянието на Русия, които биха могли да придобият някаква по-различна форма.

Както казва Милич, една от възможностите е влияние в енергийния сектор на Сърбия.

"Друг начин може да бъде противопоставяне на споразумението, което Сърбия постигне с Прищина и за което фактически Белград преговаря с Вашингтон", посочва тя.

Третото нещо, казва тя, може да бъде "проникване в сектора на сигурността, но и някакви параполицейски и паравоенни сдружения", а един от начините е "противопоставяне, насъскване, дори и нелегално въоръжаване на отделни проруски организации в Сърбия и Република Сръбска".

И Милич посочва, че постъпката на Захарова е "безцеремонна намеса във вътрешните работи на Сърбия като независима и суверенна страна".

БТА