Bloomberg: ЕС представи два варианта за дългосрочно замразяване на руски активи

Европейският съюз е подготвил два варианта за дългосрочно замразяване на руски активи, които да бъдат одобрени от неговите членове. САЩ се опасяват от сценарий, при който санкциите на ЕС няма да бъдат удължени, което означава, че Украйна ще срещне трудности при изплащането на заеми на стойност 50 млрд. долара.

Съгласно режима на санкции на ЕС ограничителните мерки трябва да бъдат удължавани на всеки шест месеца чрез анонимно гласуване на всички 27 държави от ЕС. САЩ се опасяват, че на даден етап страните от ЕС няма да постигнат съгласие за удължаване на санкциите, включително и тези, които засягат замразяването на руски активи, намиращи се в страните от блока. Във връзка с това Вашингтон поиска от европейските си колеги да предложат механизъм, който да гарантира удължаването на санкционните ограничения.

Както съобщи Bloomberg, позовавайки се на проектодокумента, един от вариантите е безсрочно замразяване на активи, което ще бъде преразгледано и одобрено след определен период от време. Вторият вариант е удължаване на срока за 18, 24 или 36 месеца, а не за шест месеца.

След срещата на върха през юни страните от Г-7 обявиха решение за отпускане на 50 млрд. долара за Украйна до края на 2024 г. за сметка на печалбите от замразените руски активи. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия е подготвила възможни икономически и политически контрамерки. | БГНЕС