Bloomberg: Украинският премиер поиска извънредна донорска среща

Украинският министър-председател Денис Шмигал е поискал извънредна среща на международните донори на Украйна, която да се проведе през януари, съобщи Bloomberg. Според агенцията Шмигал е "алармирал", като е поискал срещата да се проведе спешно, тъй като Киев е изправен пред "изключително голяма несигурност" по отношение на бюджета си.

В писмо до ключовата координационна група на донорите ("MDCP"), която наблюдава финансирането, г-н Денис Шмигал заяви, че финансирането е необходимо още през следващия месец и трябва да бъде насочено към основните нужди на бюджета на Украйна. "За да поддържаме макроикономическата стабилност, е изключително важно да получим достатъчно, бързо и предвидимо външно финансиране от януари 2024 г.", заяви украинският министър-председател.

Той заяви, че MDCP трябва да се съсредоточи върху непосредствените бюджетни нужди - плащания към учители, държавни служители и пенсионери - за да се поддържа работата на правителството, а не върху по-дългосрочни задачи като икономическото възстановяване на страната. "Не можем да чакаме до март, за да финансираме социалните си нужди", заяви Шмигал.

Той призова донорите да започнат да координират прехвърлянето на замразените руски активи, за да помогнат за възстановяването на Украйна. В писмото си той пише, че "Кремъл трябва да плати за войната и разрушенията - и това ще бъде основният източник за възстановяване" на Украйна през следващите години. "Ще положим всички усилия, за да запълним недостига на средства, но сега повече от всякога е необходима вашата навременна подкрепа", подчертава Денис Шмигал.

MDCP е създаден от страните от Г-7. Според агенция Bloomberg не е ясно как са реагирали получателите на писмото и дали са се съгласили на срещата, която първоначално беше планирана да се проведе през февруари.

Миналата седмица Министерството на финансите на Украйна съобщи, че нуждите от финансиране на страната за 2024 г. се оценяват на 37,3 млрд. долара. През 2023 г. Украйна получи над 42 млрд. долара чуждестранна помощ. Според "Файненшъл таймс" американските власти са предложили работни групи от страните от Г-7 да проучат механизмите за конфискуване на замразените руски активи. Според вестника страните искат да определят механизма за прехвърляне на парите на Украйна до 24 февруари 2024 г. - втората годишнина от началото на военните действия на нейна територия./БГНЕС