Bloomberg: В Русия се формира "Съветски съюз 2.0", набират сила радикални провоенни фракции

Продължаващата война с Украйна предизвиква нарастваща фрустрация сред високопоставените членове на управляващия елит на Русия и все повече от тях се страхуват, че "Путин е откачил", пише Bloomberg като се позовава на данни от европейското разузнаване.

Въпреки провалите на фронта, Путин не желае да се откаже от идеята за "победа над Украйна", заради която е готов да мобилизира нови стотици хиляди, да пожертва икономиката и да се примири с огромните загуби на фронта.

И макар че все повече представители на елита се съмняват в адекватността на Путин, мнозинството от тях няма смелост да предприеме реални стъпки за промяна на ситуацията, цитира Bloomberg доклад на Службата за външно разузнаване на Естония (EFIS).

В него се казва, че няма "никакви признаци за групи, които биха били привързани към демократичните ценности в потенциално пост-путинска Русия", напротив, набират сили радикални провоенни фракции в лицето на Евгений Пригожин или Рамзан Кадиров.

"Фактически в Русия се формира "Съветски съюз 2.0", и "на хоризонта не се виждат нито Елцин, нито Горбачов", смятат експертите.

В доклада се коментира, че "Путин печели време, разчитайки, че Западът и Украйна ще се пречупят преди Русия, а бомбардировките в крайна сметка ще принудят Киев да седне на масата за преговори при условията на Кремъл".

Що се отнася до психическото състояние на Путин, то американските спецслужби го изучават най-малко от пролетта на миналата година.

Превод: Faktor.bg