Буяр Османи: Ще предложа РСМ да излезе от "Отворени Балкани"

Буяр Османи

Буяр Османи

„На следващото правителствено заседание ще предложа РСМ да излезе от "Отворени Балкани", заяви македонският външен министър Буяр Османи, предаде БГНЕС.

В отговор на критиките на опозицията по отношение на инициативата "Отворени Балкани" Османи заяви, че тя е по-скоро идея на албанския премиер Еди Рама като опит за помирение между Косово и Сърбия.

Междувременно сръбският министър на външните работи Ивица Дачич се разгневи на северомакедонския си колега.

„Твърдението на Буяр Османи, че РСМ ще бъде един от съавторите на резолюцията за геноцида в Сребреница е цинизъм“, заяви Дачич по телевизия B92.

„Отгоре на всичко ни карат да участваме в тази антисръбска политика“, добави Дачич.

Последните му думи дойдоха по повод на призива на Османи към Сърбия да подкрепи резолюцията.

По отношение на резолюцията за геноцида в Сребреница, която трябва да бъде внесена в Общото събрание на ООН на 2 май, Дачич заяви, че документът ще бъде предложен от "най-големите държави, извършили геноцид".

:Защо няма резолюция за германския геноцид срещу сърбите, турския геноцид срещу арменците или срещу сърбите в Хърватия. Германия, Нидерландия и Белгия са извършили геноцид срещу милиони хора в Африка", каза сръбският дипломат.

Той заяви, че тези, които са извършили "престъплението в Сребреница", трябва да бъдат подведени под отговорност, но за Сърбия е "неприемливо мюсюлманите да са единствените жертви на войната.