"ЧВК Вагнер" открито набира наемници за войната в Украйна

Вербовката, обучението, финансирането и използването на наемници във въоръжени конфликти или военни действия в Русия се наказва с лишаване от свобода от 12 до 18 години

Рекламната кампания на частната военна кампания "Вагнер" за набиране на наемници, които да се бият в Украйна продължава съвсем открито, с билбордове и банери по улиците на руските градове, независимо, че наемничеството в Русия е криминално престъпление, съобщава Каспаров.Ru.

На един от билбордовете надписът гласи: "Zа родину! Zа честь! Zа свободу!" с исползоването на латинската буква Z — един от символите на руската агресия срещу Украйна.

На друг надписът е "Оркестър "W" те очаква, написан е телефон, който съвпада с телефон от сайта на ЧВК "Вагнер".

Латинското W е началната буква от името на германския композитор Рихард Вагнер, затова е използвана и игрословицата с думата оркестър. Но W е и началната буква от позивната на командира на ЧВК Дмитрий Уткин - "Вагнер".

На главната страница на сайта "WAGNER PMC aka Группа Вагнера" е публикуван следният текст:

"PMC Wagner вече е в Украйна и отново побеждава. Искаш да впишеш името си в историята на бойната слава, но не искаш да се бориш с бюрокрация и проверки? Имаме добри новини за теб — оркестърът има нужда от музиканти в Украйна! Присъедини се, за да освободим целия Донбас! Тръгни в първия си боен поход с живите легенди на индустрията!"

Посочена е и месечната заплата — 240 хиляди рубли, което се равнява на приблизително 4 хиляди долара.

Вербовката, обучението, финансирането и използването на наемници във въоръжени конфликти или военни действия в Русия се наказва с лишаване от свобода от 12 до 18 години, според указ, подписан от президента Владимир Путин.

Превод: Faktor.bg 

wagner.jpg