CNN: Безпрецедентна ескалация и разпространение на хибридната война на Русия срещу НАТО

Новите методи на саботаж дори имат име – война в сенките

Палеж на складове с оръжия за Украйна. Камери за наблюдение в тренировъчни центрове на НАТО. Вандализъм и дори провалил се бомбен опит. Русия провежда системна операция по саботаж в страни членки от НАТО в продължение на шест месеца, твърди високопоставен служител на Алианса, цитирани от CNN.

Според тях проблемът е много сериозен, тъй като все повече руски агенти са подложени на контрол от службите за сигурност и, разочаровани от собствените си операции, наемат местни аматьори, които предприемат високорискови престъпления от тяхно име.

Източниците на медията посочват, че се наблюдава „безпрецедентна ескалация и разпространение на хибридната война на Русия“ през последните шест месеца. Има и случаи на физически саботаж на линията за доставка на оръжия на НАТО, предназначени за Украйна.

От руска страна отричат обвиненията. Въпреки това руските опити за саботаж и хибридна война ще бъдат част от програмата на срещата на лидерите в НАТО във Вашингтон. Все още не е ясно как отделните страни членки биха реагирали на информацията, събрана от службите. Новите методи на саботаж дори имат име – „война в сенките“, съобщава бТВ.

В последно време няколко ареста разкриха тромавия характер на това как разузнавателните операции на Кремъл са се развили от началото на войната в Украйна.

През 2023 г. 14 украинци и двама беларуси бяха арестувани в Полша по подозрение, че работят за руското разузнаване. Украински гражданин с име Максим беше осъден на шест години затвор, след като седмици наред е получавал задачи от руски агент, с който се запознал онлайн. Мъжът се представил с името Анджей и двамата общували единствено през „Телеграм“.

Първоначално Анджей му платил 7 долара в дигитална валута, за да изрисува антивоенни графити из Полша. След графитите последвала и друга заръка – Максим обикалял в погранични райони, където изпращал данни на Анджей за поставени камери за наблюдение. С тях следял военните и хуманитарни коридори към Украйна.

Максим бавно осъзнал истината, че Анджей е руски шпионин. Финалната капка дошла с поръчката да постави камери близо до полска база на НАТО, където се тренират украински войници.

„Тогава осъзнах, че е сериозно и реших, че трябва да спра. Но нямах възможност – арестуваха ме на следващия ден“, казва Максим пред CNN.

Арестът на Максим става на 3 март 2023 г. след седмици наблюдение. Властите стигнали до него благодарение на случайно изпусната бележка от бензиностанция на едно от местата, където вършел дейности за Анджей.

Последвали още много арести. Тези случаи в Полша са само част от множество подобни в цяла Европа. Според премиерът на Полша Доналд Туск пожарът в голям мол в края на май вероятно е била поръчана от Русия. Подобни подозрения има и за друг палеж на фабрика за боеприпаси. В Чехия властите изразиха съмнения и притеснения, че Русия има общо с няколко хакерски атаки срещу държавните железници през миналата година.

„Тази игра става много опасна, след като Русия смята подобни дейности за извън рамките на откритата война“, коментират източници от НАТО. Според тях подобни хибридни атаки не са достатъчни да задействат механизма за отбрана на алианса.

Според разузнаването на НАТО Кремъл използва пълната палитра хибридни операции. В страните членки руските агенти заплащат до 400 000 евро за разузнавателни операции, а на други места – наемат дребни престъпници за няколко хиляди.

Подобни дейности Русия извършва и в Естония, където 10 руски агенти бяха задържани по подозрение, че са отговорни за атаката по автомобила на вътрешния министър през февруари. Инцидентът е класифициран от страната като част от кампанията им за дестабилизация.