CNN: Завърши историческото посещение на Байдън в Украйна

Той е напуснал Вашингтон без предупреждение на 18 февруари след вечеря в ресторант със съпругата му Джил

Джо Байдън и Владимир Зеленски, снимка: Преслужба на украинския президент

Джо Байдън и Владимир Зеленски, снимка: Преслужба на украинския президент

Президентът на САЩ  Джо Байдън завърши историческото си посещение в Украйна, съобщи CNN като се позовава на информация от президентския пул, който отразява визитата.

Байдън пристигна в Киев около 8.00 часа тази сутрин.

Той е напуснал Вашингтон без предупреждение на 18 февруари след вечеря в ресторант със съпругата му Джил, съобщава The New York Times.

Официални лица нееднократно отричаха вероятността Байдън да посети Украйна по време на посещението му в Европа.

Посещението на американския президент в Украйна идва само ден преди очакваното обръщение на Владимир Путин към Федералното събрание.

По данни на The New York Times, Байдън е пристигнал в Полша на борда на президентския самолет, а от границата отпътувал до Киев с влак.

Кадри с него и украинския президент Владимир Зеленски пред катедралата "Свети Михаил" в Киев бяха публикувани от украински медии, както и от самия Зеленски в профилите му  социалните мрежи. Във видеото се чува звукът от въздушната тревога, която е обявена в цялата страна, съобщава и ВВС.

Посещението на американския държавен глава идва в момент, когато цяла Украйна е в тревога заради риск от въздушно нападение. Центърът на града е блокиран от сутринта.

„Джоузеф Байдън, добре дошъл в Киев! Вашето посещение е изключително важен знак за подкрепа за всички украинци.“ - посрещна го Зеленски.

Байдън от своя страна обеща половин милиард долара допълнителна помощ за Украйна, съобщи CNN.

Той заяви, че пакетът ще включва повече военно оборудване, включително артилерийски боеприпаси, повече противотанкови ракети „Спайк“ и "Джавелин" и гаубици.

Зеленски отбеляза, че той и Байдън са говорили за „оръжия с голям обсег и оръжия, които все още може да се доставят на Украйна и които не са били доставяни преди“.

Байдън говори за устойчивостта на украинската съпротива, докато войната навлиза във втората си година.

"Предупреждавах света, че Русия ще нападне Украйна", каза американският президент, подчертавайки, че има значимо съгласие в Конгреса относно подкрепата за Украйна.

Превод: Faktor.bg