Дачич: Признаването на Косово е изключено

Ивица Дачич

Ивица Дачич


Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви по време на изслушване в парламента, че политиката на сръбското държавно ръководство за Косово е ясна и че няма да има признаване или приемане в ООН на "така нареченото Косово".

„Бих искал да опровергая всяко твърдение, че сегашното сръбско ръководство е предприело нещо, което противоречи на националните и държавни интереси. Нашата политика е ясна и твърда, което означава, че няма да има признаване на Косово като независимо или приемане в ООН, защото това би означавало, че те са признати като държава“, каза Дачич.

Той добави, че е повторил тезата си поради различни манипулации и интерпретации.

Сръбският външен министър отбеляза, че Белград ще прилага само тези решения, които са в съответствие с нейната държавна политика.

„Лично бях свидетел на всичко, което се случваше през 2012 г. Тогава преговорите и диалогът бяха преместени в Брюксел. Брюкселското споразумение беше подписано добросъвестно, за да се даде възможност на сърбите да имат свои собствени институции в Косово. Благодарение на Брюкселското споразумение бяха открити преговорите за членство на Сърбия в ЕС“, заключи Дачич, цитиран БГНЕС