Дългоочакваната военна помощ на САЩ не е „магическа пръчка“ за Украйна

Съединените щати са първите, които признават, че техният дългоочакван пакет от 61 милиарда долара помощ за Украйна не е "магическа пръчка". Докато оръжията и боеприпасите се доставят бързо в страната, на преден план излязоха други проблеми като недостига на военни в армия на Киев. Междувременно продължилото месеци забавяне на приемането на пакета за помощ, причинено от спорове между американските законодатели, допълнително отслаби позицията на Украйна на бойното поле, според анализатори. Президентът Джо Байдън, който бързо подписа закона в сряда, след като беше приет в Конгреса, каза, че законопроектът „трябваше да стигне до там по-рано“. Джейк Съливан, неговият съветник по националната сигурност, каза, че пакетът от помощи "ще има значение", но предупреди, че "няма магическа пръчка в този конфликт". „Една способност няма да бъде крайното решение“, каза Съливан на брифинг в Белия дом, но добави, че „позицията на Украйна в този конфликт ще се подобри и ние вярваме, че Украйна може и ще спечели“. Киев силно разчита на милиарди долари военна помощ от САЩ във войната си срещу Русия след пълномащабното нахлуване на Москва през февруари 2022 г. Но през последните месеци украинските сили се борят да удържат руските войски. А в Съединените щати, които са най-големият доставчик на военна помощ на Украйна, затъналия Конгрес не одобри широкомащабно финансиране за Киев от декември 2022 г. преди новият пакет да бъде приет тази седмица. Той съдържа близо 14 милиарда долара за обучение, оборудване и финансиране на нуждите на украинската армия.

Недостиг на войници

Гарет Мартин от Училището за международна служба на Американския университет във Вашингтон каза, че забавянето на американските законодатели при приемането на пакета за помощ „има цена“. „Помощта може да укрепи Украйна, но не е магическа пръчка, която може да поправи всички предизвикателства, пред които са изправени“, каза Мартин. „Това, което пакетът не може да направи, е да се справи с недостига на войници“, добави той.

Според Белия дом Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски са обсъдили този проблем. През април Киев намали минималната възраст за наборна военна служба от 27 на 25 години, което осигурява хиляди повече мъже годни за набор. А тази седмица спря издаването на нови паспорти в чужбина на военнослужещи украински мъже като част от мерките да ги принуди да се върнат у дома и да се бият. Макс Бергман от Центъра за стратегически и международни изследвания каза, че въздействието на американската помощ ще зависи от европейските усилия. „Европейските страни трябва да увеличат производството (оръжия) сега“, каза Бергман. „Европа трябва потенциално да запълни бъдеща празнина, оставена от Съединените щати, ако не приеме още едно допълнение.“ Бергман каза, че Украйна трябва да използва 2024 г., за да "задържи линията, да изтощи и изтощи руските сили", като следващата година вероятно ще предостави на Киев възможност за офанзива. /БГНЕС, АФП