Режимът на Путин се страхува дори от мъртвия Борис Немцов, дъщеря му: Съдбата му е неразривно свързана с Украйна

Когато той предупреждаваше за заплахата от война, имаше предвид пълномащабна война. Тогава малко хора го чуха, казва Жана Немцова

Цветя и венци пред лобното място на Немцов

Цветя и венци пред лобното място на Немцов

Преди осем години в Москва, на 100 метра от стените на Кремъл беше убит опозиционният политик, бившият вицепремиер на Русия Борис Немцов.

През юли 2017 година московският окръжен съд призна за виновни в убийството петима чеченци, които получиха присъди от 11 до 20 години затвор.

Организаторите и поръчителите на убийството не са открити и до днес.

Според семейството на Немцов, както и по данни от разследвания на The Insider, Bellingcat, "Медиазона" и ВВС, в организацията на убийството биха могли да са замесени хора от обкръжението на Рамзан Кадиров и Владимир Путин.

В различни градове на Русия вчера се проведоха събития в памет на политика, който се обяви открито срещу режима на Путин и против войната с Украйна.

В Москва народният мемориал, както го наричат руснаците, съществува вече почти осем години на мястото на убийството му на Големия мост на Москва река. Службите по чистотата непрекъснато премахват снимките, цветята, плакатите, полицията арестува опозиционни активисти на самото място на поклонение, но мемориалът се възражда отново и отново.

В понеделник московчани отново масово носиха цветя и свещи на мемориала.

Полицията избирателно спирала минувачите, но не ги арестувала, а се ограничавала само с въпроси и проверки на документи.

По-късно стана известно, че е задържана жена, която освен цветя, носела плакат с думата "Борись" (игрословица с името на Немцов, когато към него се прибави ь, значението се променя и думата вече означава "Бори се").

"Настоящее время" съобщава че акции в памет на Немцов е имало в Казан, Перм, Екатеринбург, Новосибирск. Там хората поставяли цветя на импровизирани мемориали, обикновено там, където има паметници на жертвите на политическите репресии в СССР.

В Свердловска област обаче е имало забрана да се носят плакати, портрети и свещи, разрешили само поставянето на цветя.

Единственият град в Русия където акция в памет на Немцов е била разрешена от властите е Барнаул.

Припомняме, че Борис Немцов се обяви открито срещу окупацията и последвалото анексиране на Крим. През 2014 година стана инициатор на "Походите на мира" - протести против руската агресия в Украйна и началото на войната в Донбас.

Той беше следен непрекъснато от агенти на ФСБ след като се обяви за разширяване на санкциите срещу обкръжението на президента Владимир Путин. Многозначителен е фактът, че следенето е прекратено на 21 февруари 2015 година, седмица преди да бъде застрелян в Москва.

В деня на осмата годишнина от убийството пред Радио "Свобода" дъщерята на Борис Немцов - Жана - припомни, че още през март 2014 година на протест, в който участват близо 50 хиляди души, той нарича руската агресия срещу Украйна "война" и "безумие".

"Той каза тогава, че воюваме с народ, който ни е близък, че в лицето на Украйна ще получим враг, както и стана. И когато той беше убит аз непрекъснато говорех за това, че неговата трагична съдба е неразривно свързана със съдбата на Украйна.

Той беше убеден демократ, искаше Русия да живее в мир със съседите си, но когато той предупреждаваше за заплахата от война, а той имаше предвид пълномащабна война, беше изпреварил времето.

През 2014 година той каза "ако позволите на Путин да стигне до Лвов, той ще стигне до Лвов, ако му позволите да стигне до Киев, той ще стигне до Киев. Тогава малко хора го чуха. Дори хора, които се смятаха за негови привърженици", коментира Жана Немцова.

Та категорично заявява, че убийството на баща и на практика не е било разследвано от руските власти.

"Но аз не съм изненадана. Ако става дума за разследване на политическо убийство, в нашата страна е невъзможно да бъдат постигнати някакви резултати. Но има доклад на ПАСЕ, на ОССЕ за хода на това разследване и там с абсолютно точни формулировки е квалифицирано това "разследване", за това, че не е направено нищо. Там са събрани всички важни документи, които ще използваме впоследствие.

Нещо повече, аз смятам, че хората, които имат информацията за убийството, в някакъв момент ще поискат да я съобщят, има определени свидетелства за това кой е замесен, има записи от камерите, тези неща са запазени и ще дойде моментът, в който, ако виновните все още са живи - ще бъдат наказани", казва дъщеря му.

Преди година, още в първите седмици на мръсната руска война срещу свободна Украйна, по инициатива на Столичния общински съвет градината до метростанция „Жолио Кюри“ бе преименувана и вече носи името на Борис Немцов, а алеята пред Руското посолство в София получи името “Героите на Украйна”.
 Столична община се оказа единствената публична институция, която издигна на фасадата на сградата си украинското знаме, демонстрирайки съпричастност с украинския народ и споделяйки демократичните ценности за свобода и независимост. Заради тази активност руският посланик Елеонора Митрофанова нарече общинарите фашисти, но държавната власт в лицето на правителството на Кирил Петков не реагира на арогантното й поведение.