Датското разузнаване: Русия ще използва военната си мощ, за да предизвика страни от НАТО

Владимир Путин

Владимир Путин

Русия вероятно възнамерява да използва военната си мощ, за да предизвика страни от НАТО. Това предупреди датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен, цитирайки данни от разузнаването на скандинавската страна в отговор на депутатско запитване, съобщава германският вестник BILD, цитиран от "Фокус".

В момента е малко вероятно Русия да иска да провокира военен конфликт с НАТО - следователно разузнаването не вижда военна заплаха за териториите на кралството. От друга страна, според експерти от службите, "е много вероятно Русия да възнамерява да използва военната си мощ, за да предизвика страните от НАТО“, но под "прага на член 5“, т.е. да създаде ситуация, в която Алиансът би следвало да отговори военно.

"Русия може по-специално да използва военния си капацитет, за да окаже натиск върху отделни страни чрез действия, които нарушават предварително постигнати споразумения и международни национални правила, но които са под прага на война“, цитира датският министър на отбраната оценката на военното разузнаване.

Такива действия включват например нарушаване на националните териториални граници от военни самолети или кораби и използването на хидролокатори. Агенцията обаче преценява, че действията може да включват и широкомащабно струпване на войски по националните граници или учения, които ограничават западната военна дейност в международни води.

Представители на датското разузнаване отбелязват също, че в момента Русия е в процес на "всеобхватно натрупване на военна мощ“, което включва също разполагането на нови части в региона на Балтийско море и в северозападната част на страната.

Министърът на отбраната на Полша Владислав Косиняк-Камиш също не изключва сценарий, при който Русия атакува страна-членка на НАТО. Съответното той заяви в интервю за изданието Super Express в отговор на въпрос дали смята за възможна пряка руска атака срещу Полша в случай на военно поражение на Украйна.

"Приемам всички сценарии и приемам най-лошия от тях абсолютно сериозно. Това е задачата на министъра на отбраната в ситуацията, в която се намираме днес“, подчерта министърът.

"Трябва да сте подготвени за всеки сценарий, така че ние извършваме одит, правим заключения и попълваме пропуските, особено в областта на оръжията. Големите покупки са много важни, но също толкова важно за мен е индивидуалното оборудване на войниците“, подчерта Косиняк-Камиш.

Той допълни, че Полша ще играе много важна роля в общата защита на Европейския съюз и увери, че в ЕК са наясно с това.