Der Spiegel: Без руска газ Европа ще напълни газохранилищата само ако напълно спре промишлеността си

Страните от Европейския съюз ще могат да напълнят газовите си хранилища на 2/3 само ако синьото гориво бъде спряно към промишлените предприятия през пролетта и лятото, пише сп. Der Spiegel.

Според изданието изявленията на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Европа е готова да спре доставките на газ от Русия ако Москва приеме само плащане в рубли, са „твърде красиви, за да са истина“.

Експертите се съмняват в твърдението на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, който казва, че до ноември ЕС ще може да замени две трети от доставките на руски газ и да запълни своите хранилища до 80 процента.

Der Spiegel, позовавайки се на учени, отбелязва, че при намаляване на доставките на газ от Руската федерация с две трети е невъзможно да се напълнят хранилищата с обеми, достатъчни за преминаване на зимния период.

Според експерта Юлих Йохен Линсен, пълненето на газохранилищата в съответствие с планираните обеми и същевременно намаляването на доставките от Русия ще бъде възможно само ако има значителни ограничения за индустрията и електроцентралите./БГНЕС