Десет военни осъдени на затвор в Иран за свалянето на украински пътнически самолет

Стопкадър: CNBS

Стопкадър: CNBS

В Иран 10 военнослужещи бяха осъдени на затвор заради ролята си в инцидента от 8 януари 2020 година, при който украински пътнически самолет бе свален от противовъздушната отбрана край Техеран, предаде АФП, цитирана от БНР.

При инцидента, станал малко след излитането на самолета, загинаха всички 176 души на борда, повечето от тях - граждани на Иран и Канада.

Най-тежка присъда - 10 години лишаване от свобода, получи командирът на ракетната батарея, която според съдиите е изстреляла две ракети по самолета, без да е получила заповед за това от по-висшето командване. Подчинените му получиха между 1 и 3 години затвор.

Трагичният инцидент от януари 2020 година се случи в крайно обтегнат момент от противопоставянето на Съединените щати и Иран, когато ирански генерал бе убит от американски дрон, а в отговор Техеран отправи вълна от балистични ракети по американска военна база в Ирак.

Близки на загиналите в самолета все още настояват за финансови компенсации от иранското правителство. В началото на миналата година съд в Канада разпореди на семействата на 6 от жертвите да бъдат изплатени 80 милиона долара.