Детектор: Македония има най-добри отношения със Сърбия, а най-лоши – с България


Македония има най-лоши отношения с България, а най-добри – със Сърбия, показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от Института за политически изслевания в Скопие за „Детектор“.

Според него, 56,5% от гражданите смятат, че най-добри са отношенията със Сърбия. На второ място е Албания с 11,3%, а на трето Турция с 3,3%. В тези граници се оценяват и отношенията с Косово, следвано от Хърватия – 2,6% и Слоения – 1,2%. Отношенията с България са поставени на последно място – само 0,9% от анкетираните смятат, че те са добри.

България е поставена на първо място в проучването на общественото мнение относно това с кои държави от региона РС Македония има най-лоши отношения. Такова мнение споделят 64,4% от анкетираните. Следва Гърция с 9,2%, Албания с 3,4%, Сърбия с 2% и Косово с 1,2%.

Твърди се, че това е един от редките случаи, в които македонците и етническите албанци са на едно и също мнение. Според резултатите от проучването, и двете групи смятат, че България е държавата, с която РС Македония има най-лоши отношения.

В анкетата е включен и въпрос относно инициативата „Отворени Балкани“, към която положително отношение изразяват 63,3% от анкетираните, а 15,9% имат негативно мнение за нея.

В сравнение с аналогично проучване, проведено през 2020 г., подкрепата за „Отворени Балкани“ нараства, отбелязват анализаторите от Института за политически изследвания, цитира БГНЕС