Die Welt: Поредица от кризи раздели Европа на пет "племена"

Преди изборите за Европейски парламент през юни 2024 г. избирателите формират пет "групи по интереси“, пише Die Welt, позовавайки се на изследване на Европейския център за външни отношения. Съобщава се, че тези "интереси“ съответстват на пет кризи, с които ЕС продължава да се сблъсква от 2007 г. насам: кризата в еврозоната, изменението на климата, миграцията, COVID-19 и конфликтът в Украйна.

Клаус Гайгер, авторът на статията, припомня забележителната фраза на френския президент Еманюел Макрон по време на протестите на "жълтите жилетки“, че докато някои се страхували от "края на света“, други се страхували от "края на месеца“. Този израз подчертава, че гласоподавателите се фокусират върху отделни въпроси, а не върху широк кръг от теми, отразявайки новата реалност на политическия дискурс.

Тези кризи имат няколко общи неща: "Те – макар и с различна степен на интензивност – бяха възприемани в цяла Европа като заплахи за оцеляването и имаха драматични последици за обществената политика“, отбелязват авторите на изследването Иван Кръстев и Марк Леонард. Освен това е характерно за всички тези кризи, че те далеч не са приключили. Техните дългосрочни последици включват факта, че хората са изпитали силно чувство на разочарование от неефективните действия на правителствата и продължават да се страхуват от възможно повторение на събитията.

Статията отбелязва връзката между размера на "групата по интереси“ и степента на влияние на определена криза върху благосъстоянието на страната. Така за Германия е по-актуален въпросът с миграцията, а за Полша – конфликтът в Украйна. Проучването също така подчертава две ключови кризи, които според авторите ще оформят електората на предстоящите избори: изменението на климата и миграцията. Това се потвърждава от резултатите от изборите в Нидерландия, където спечели дясната националистическа Партия на свободата, противопоставена на левия алианс на Лейбъристката партия и Зелената левица, който се класира на второ място с климатична кампания.

И двете групи, според проучването, са мотивирани от страх от изчезване: "Докато привържениците на климата се страхуват от изчезването на хора и други форми на живот, антимиграционните активисти се страхуват от изчезването на техните нации и културни идентичности“, обяснява Die Welt, цитиран от "Фокус".

Както отбелязва изданието, всяка избирателна група дава предпочитание на определена партия, фокусирана върху решаването на конкретен проблем. Това означава, че традиционните партии може да имат трудности при мобилизирането на своите гласоподаватели, тъй като техните кампании обхващат множество въпроси, без изрично да се занимават с конкретна криза.