Додик: Република Сръбска ще стане независима държава

Милорад Додик

Милорад Додик


"Република Сръбска ще стане независима държава, защото в Босна и Херцеговина не можем да участваме в регионални инициативи, които биха могли да ни бъдат полезни", заяви лидерът на Република Сръбска Милорад Додик.

Според него, Босна и Херцеговина се е превърнала в "тренировъчен полигон" за посланика на САЩ в Сараево и обвини бошняшкия член на тричленния Председателски съвет на страната Денис Бечирович, че мрази сърбите, съобщи Анадолската агенция.

"Щом Денис Бечирович се събуди, той веднага намразва сърбите. Живеем в невъзможна държава, в която някои посолства се упражняват върху нас, но и това ще премине един ден. Босна и Херцеговина е тренировъчен полигон на американския посланик, но и това ще им мине", каза Додик.

В края на март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен сравни неотдавнашната политическа позиция на Додик с тази на руския президент Владимир Путин.

Додик заяви, че скоро ще бъде приет закон, забраняващ на членовете на ЛГБТ общността да влизат в учебни заведения.

Решението се основава на желанието на местните власти да запазят традиционните семейни ценности на народа на Република Сръбска, каза той.

По-рано Додик заяви, че политиката на САЩ и Великобритания е превърнала Босна и Херцеговина в "прокълната" страна и цели разпадането на Република Сръбска.

Според Додик местните сърби не вярват, че САЩ и Великобритания са приятелски настроени към тях, пише БГНЕС