Додик: Резолюцията за Сребреница ще сложи край на БиХ

Милорад Додик

Милорад Додик


„Решението в Общото събрание на ООН относно резолюцията за Сребреница подписва края на Босна и Херцеговина, заяви президентът на Република Сръбска (РС) Милорад Додик. Той добави, че на сесията на правителството на РС на 23 май ще бъде предложено мирно отделяне на ентитета от БиХ, съобщи „Курир“, цитиран от БГНЕС.

„Дали всичко това ще бъде ускорено, или в някакъв обозрим момент, е въпрос на процес. Ние избираме мирно отделяне и ще предложим това на сесията на правителството, която ще се проведе в Сребреница,“ каза Додик.

БГНЕС припомня, че Додик и сръбският президент Вучич се противопоставят на резолюцията за геноцида в Сребреница, която предстои да бъде гласувана на 23 май от Общото събрание на ООН. Сръбските лидери определят резолюцията като очерняща сръбския народ.

През юли 1995 г. в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиха само за няколко дни над 9000 души. До днес са открити телата на над 8000 от тях. Те са погребани в местността Поточари край Сребреница./БГНЕС