Дори без ЕС: Полша ще удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти

Полското правителство заяви, че не се отказва от намерението си да удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти отделно от ЕС и смята позицията на Европейската комисия за политически мотивирана. Това е съобщил полският министър на земеделието Робърт Телус в интервю за PAP, цитиран от "Фокус".

Робърт Телус се е срещнал с Микола Солски, министър на аграрната политика и храните на Украйна, по време на която е обсъден въпросът за транзита на украински селскостопански хранителни продукти за трети страни през територията на Полша. На въпрос в PAP дали по време на разговора е бил обсъден и въпросът за удължаване на ембаргото върху транспорта на украинско зърно след 15 септември, Робърт Телус е отговорил, че Полша не може да разчита на помощта на Украйна по този въпрос. Той е посочил, че "не може ние да помагаме на Украйна, а тя да се опитва да ни навреди".

Телус е посочил, че по време на срещата с министър Микола Солски са предложени решения за подобряване на транзита на зърно през Полша и балтийските държави и функционирането на т.нар. коридори на солидарността.

"Говорихме за преместване на част от контрола и тестването на зърното до място, където ще пристига зърното, т.е. говорим за Литва, Латвия“, е информирал полският министър, като е подчертал, че подобни действия ще помогнат за облекчаване на полските пристанища.

"Министър Солски вероятно вече е разбрал, че интересът на Полша е най-важен и ние ще го защитим“.

Попитан защо Европейската Комисия е решила да не удължи забраната за внос на украинско зърно в Полша и други страни на първа линия след 15 септември, полският министър е заявил, че "няма съществени аргументи в полза на това" и е свързано с предстоящите избори в Полша. Според министъра на земеделието властите на ЕС се опитват да навредят на полското правителство.

"Това са чисто политически аргументи“, е добавил той.

Телус е изразил надежда, че коалицията от пет страни (България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия),ще успее да окаже натиск и да убеди ЕК да промени решението си за удължаване на ембаргото. Телус е уверил, че в противен случай "Полша ще бъде принудена да въведе едностранни ограничения". Попитан дали други страни, засегнати от зърнената криза, биха направили същото, той заявил, че е убеден, че някои от тях ще го направят.