Двама убити при стрелба в Брюксел

Двама души са убити по време на стрелба в Брюксел тази вечер, а заподозреният е в неизвестност, съобщиха от прокуратурата в белгийската столица.

Предполагаемият стрелец във флуоресцентно оранжево яке е избягал от мястото на инцидента, след като е използвал автоматична пушка, според видеоклип, споделен от фламандския вестник Het Laatste Nieuws.

Говорителка на прокуратурата заяви, че е започнало разследване, но не изказа предположения относно мотива на стрелеца, предаде АФП.
Нападателят в Брюксел е член на ИД и е целял „убийство на неверниците“. Няколко души са ранени.

На мястото на инцидента са пристигнали голям брой служители на службите за спешна помощ. Все още няма задържани заподозрени.

Въз основа на снимки, направени от местен жител, може да се види мъж, облечен в яркооранжево яке и бяла каска, който държи автоматична пушка и се качва на скутер, за да избяга от мястото на инцидента. Съобщава се, че първо е стрелял по някого във входното фоайе, след което е стрелял по двама души в такси.

Във видеоклип, публикуван в социалните медии, нападателят обещава подкрепата си на "Ислямска държава" и говори за "убийство на неверниците" и "отмъщение за мюсюлманите".

По първоначална информация мъжът е крещял "Аллах акбар" и е стрелял във всички посоки, слизайки от скутера си с автомат "Калашников". Във видеоклипа, който е споделил в мрежите, извършителят на стрелбата твърди, че принадлежи към "Ислямска държава" и се хвали, че убива неверници. В своята много жестока реч той казва, че е застрелял двама души, за да "отмъсти на мюсюлманите“ и че „ние живеем и умираме за нашата религия".

Според белгийския вестник Het Laatste Nieuws жертвите са от Швеция.

Националният отбор по футбол на Швеция играе тази вечер с Белгия в квалификационен мач за Евро 2024, въпреки че за момента не е ясно дали жертвите са били в града за мача.

Стрелбата се случва в момент на повишена бдителност, свързана с войната между Израел и Хамас, която повиши напрежението в няколко европейски държави, съобщи БГНЕС