Джафери: РСМ остава ангажирана с Договора за приятелство с България

Талат Джафери

Талат Джафери


Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери заяви, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между РСМ и България е начин за изграждане на доверие при решаването на двустранни въпроси, предаде БГНЕС.

Той участва в срещата на председателите на парламентите на страните от Югоизточна Европа за разширяването на ЕС, която се провежда в Будапеща.

"Ние бяхме и оставаме ангажирани с прилагането на Договора", каза Джафери. Той припомни, че малко преди пристигането си в Будапеща е имал честта да бъде домакин на председателя на Народното събрание на България Росен Желязков.

"Срещаме се вече за трети път тази година и очаквам посещенията да продължат и занапред, защото по този начин изпращаме послания за по-голямо парламентарно сътрудничество, готовност за открит разговор и въвеждане на нови, свежи течения в политиката между нашите две съседни държави", отбеляза Талат Джафери.

БГНЕС припомня, че на 14 ноември Росен Желязков в Скопие подчерта, че за България е изключително важно РСМ и Албания заедно да вървят по пътя към ЕС, като припомни необходимостта от конституционни промени.

„Гаранция за това е спазването на правата на българската общност. Промяната в конституцията е част от този път“, подчерта председателят на Българското Народно събрание.

Днес Джафери посочи, че като се има предвид настоящата геополитическа ситуация в региона, необходимостта от ускоряване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани е от голямо значение.

"По отношение на конкретните евроинтеграционни стъпки е в ход приключването на скрининговата фаза на нашето законодателство и е установено високо ниво на съответствие с европейското законодателство. Скринингът не е просто техническа операция, а трансформиращ процес, който се отнася за всички сегменти на обществото", каза още председателят на македонския парламент.