Джанет Йелън призова за спешно "отключване" на замразени руски активи в помощ на Украйна

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви във вторник, че подкрепя идеята замразените активи на Руската централна банка за близо 300 млрд. долара да бъдат използвани за възстановяването на Украйна, предаде Ройтерс.

Тя подчерта спешността от придвижване напред заедно със съюзниците от Г-7 на "отключването" на замразените от Запада руски суверенни активи, като същевременно отбеляза, че Вашингтон няма "предпочитана стратегия" как да се процедира по този въпрос.

Говорейки на пресконференция в Сао Паоло, Бразилия, където тази седмица ще се проведе среща на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7 и от Г-20, Джанет Йелън отбеляза, че САЩ и техните съюзници оценяват различни варианти и свързаните с тях рискове, подчертавайки важността да се гарантира, че те ще са в съответствие с международното право.

"Необходимо и спешно е нашата коалиция да намери начин да "отключи" тези замразени активи, за да подкрепи продължаващата съпротива и дългосрочното възстановяване на Украйна. Отключването на руските активи би било решителен отговор на безпрецедентната заплаха на Русия за глобалната стабилност", отбеляза Йелън, цитирана от БНР.

Американският финансов министър посочи, че съществуват рискове, но омаловажи опасенията, че конфискуването на руски активи ще подкопае ролята на щатския долар, еврото или японската йена като важни глобални валути.