Египет изгражда огромен, ограден със стени лагер в пустинята

Повече от 100 000 души могат да бъдат настанени в палатки

Стопкадър: Al Jazeera

Стопкадър: Al Jazeera


Египет изгражда огромен бежански лагер в пустинята, обграден с високи бетонни стени, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Според публикацията лагерът се изгражда поради опасения от масово бягство от Ивицата Газа, в случай на израелска сухопътна офанзива в Рафах. 

Повече от 100 000 души могат да бъдат настанени в палатки в лагера, разположен близо до границата с Газа в египетската Синайска пустиня.  От седмици Египет се опитва да засили сигурността по границата с Ивицата Газа с войници, огради и бронирани автомобили, за да предотврати наплива на отчаяни палестинци към Синайския полуостров. 

Планираният лагер е част от плана за спешни действия, в случай че голям брой палестинци успеят да избягат. По данни на ООН в Рафах живеят около 1,3 млн. души. Повечето от тях са избягали по време на войната там от други части на Газа, в някои случаи по заповед на израелските военни. 

В случай на голям приток на палестинци от Газа Египет ще се опита да ограничи броя на бежанците до около 50 000-60 000 души, въпреки че новият пустинен лагер, който обхваща площ от около 20 кв. км, може да побере повече от 100 000 души.