ЕК заседава относно законността на забраната за внос на украинско зърно


Министрите на земеделието на Европейския съюз провеждат официална среща в Брюксел, за да изслушат позицията на Европейската комисия по отношение на законността на решението на някои страни-членки на ЕС да ограничат вноса на украинско зърно за своите пазари, съобщава кореспондентът на Укринформ.

"Ако някоя страна-членка на ЕС прилага едностранни действия и ограничава достъпа до единния пазар, това ми се струва незаконно. Но Европейската комисия е тази, която трябва да направи заключения“,  това е коментирал министърът на земеделието, рибарството и храните на Испания Луис Планас Пудес, цитиран от "Фокус".

Той също така е подчертал, че страните от ЕС трябва да се ръководят от поне четири ключови принципа, когато разглеждат въпроса. Първият от тях е подкрепата и солидарността с Украйна и украинския народ, тъй като не става дума само за приходи в бюджета на Украйна, но и за глобалната продоволствена сигурност.

Вторият принцип, според него, е осъждането на действията на Русия, която се оттегли от Черноморското споразумение за зърното и продължава военните атаки срещу Одеса и други украински пристанища, за да прекъсне износа на украинско зърно. Действията на Русия, според министъра, са първопричината за проблемите, пред които е изправена Европа и целият свят.

Според Пудес третият принцип е да се подкрепят усилията на Европейската комисия, която върши "добра работа“ за намиране на алтернативни начини за транспортиране на украинско зърно до световния пазар с помощта на "коридори на солидарност“ и с помощта на ЕС страни членки.

Испанският министър е добавил, че четвъртият принцип е спазването на единството на ЕС и осигуряването на прозрачност и координация на усилията на страните членки в Единния пазар.

"В петък беше изпратено комюнике от Европейската комисия, в което се съобщаваше, че по време на срещата на (Координационната ) платформа с участието на Украйна и петте засегнати страни се съгласихме да не разширяваме забраната за износ до петте страни членки, като в същото време се запази транспортирането на украинско зърно, като се вземе предвид намерението на Украйна да предприеме мерки, ако е необходимо, за предотвратяване на повторен ефект за тези пет страни“, е съобщил той.

Пудес също е подчертал, че въвеждането на едностранни действия от страна на някои страни от ЕС по отношение на вноса на украинско зърно е "сериозен проблем".

Полша, Словакия и Унгария въведоха едностранни ограничителни мерки за внос на украински селскостопански продукти, от своя страна Украйна заплаши, че ще заведе дело в Световната търговска организация (СТО) във връзка с отказа на трите страни да отменят забраната.