Експерти от САЩ предсказват поскъпване на храните, торовете и доставките в страната


Американските експерти очакват увеличение на цената на хранителните продукти в САЩ през настоящата и следващите години поради събитията в Украйна и наложените срещу Русия санкции, освен това ще възникнат трудности в областта на селското стопанство. Това се казва в статия, публикувана в събота в The Washington Post, цитирана от медиите.

„Аналитиците казват, че докато само малка част от храната, консумирана в САЩ, идва от чужбина, предимно от Мексико и Канада, въздействието на конфликта в Украйна ще тласне цените на храните още нагоре и ще останат високи през следващата година.” И тъй като Русия е основен производител на торове и други химикали, използвани в селското стопанство, конфликтът вероятно ще засегне и това, което се отглежда в САЩ тази година.

Статията съдържа коментар на анализатора Уилям Оснато от американската изследователска компания Gro Intelligence, специализирана по въпросите на продоволствената сигурност. Той отбеляза, че още преди края на февруари предлагането на световния пазар на пшеница е било най-ограниченото за последните 14 години. Както се посочва в публикацията, от 25 февруари фючърсите за доставка на пшеница поскъпнаха с 29%, царевица с 15% и соята с 6%. Изданието посочва, че в САЩ няма недостиг на пшеница, но цената й ще се повиши след цените на световния пазар.

Говорейки за трудностите за американските фермери, професорът Патрик Пенфийлд от университета в Сиракуза, Ню Йорк, който работи по въпросите на веригата за доставки, каза: „Проблем номер едно е цената на енергията, след това цената на торовете, тъй като Русия е вторият по големина доставчик. След това химикали, които фермерите изискват за почвата." Фермерите ще се сблъскат с покачване на цените във всички области“, подчерта експертът, цитиран от БГНЕС