Енергоатом: Руските военни, превзели Чернобилската АЕЦ, вече са развили лъчева болест

Руски войник вече е починал от облъчването

Ръководителят на украинския Енергоатом (дружество, което управлява четирите АЕЦ-а в Украйна) - Пьотър Котин, посети един от участъците на "Червената гора" в Чернобилската зона, където руските войски са копали дълги окопи по време на окупацията на централата след инвазията на 24 февруари.

Най-вероятно войниците, престояли много време в отровената от радиация околна среда, вече страдат от лъчева болест.

На мястото, където руснаците са копали, са регистрирани необичайно високи нива на радиационния фон.

„Показателят за външно облъчване (гама фон) на местата на измерване беше 3,2 - 4 μSv/h, което е 10-15 пъти по-високо от нормата.

Един от показателите, които формират вътрешното облъчване, получено от руснаците, е 90 Sr, което е 160 пъти повече от нормата.

Друг фактор за вътрешно облъчване е Алфа замърсяването, което се образува в резултат на разпръснато ядрено гориво. Това замърсяване е на около 40-80 сантиметра в почвата, а войниците копали много по-надолу за окопи.

Алфа замърсяването е в пъти по-опасно от гама и бета лъчение, когато попадне в тялотго.

Експертът предупреди, че всички, участвали във военните действия в "Червената гора", престояли над 30 дни на високи радиационни нива, трябва да очакват лъчева болест н различни нива на интезитет.

Преди седмица британски медии съобщиха, че руски войник, участвал във военните действия, е починал от облъчването.

Военнослужещият е бил част от военните, превзели електроцентралата в първите дни на войната. Около централата има 4 000-километрова зона, забранена за влизане, заради високите радиационни нива.

Момчетата са изкопали окопи в радиоактивната кал, а докато са минавали оттам, камионите им са оставили огромни облаци радиоактивен прах, съобщава The Telegraph. По време на действията си никой от тях не е носил необходимата екипировка за защита от радиацията./БГНЕС