Ердоган: 9057 жертви на земетресението в Турция, 52 979 ранени, получена е помощ от 60 страни

Реджеп Ердоган

Реджеп Ердоган


Броят на жертвите на земетресението в Турция нарасна до 9057 души, 52 979 са ранените. Това съобщи турският президент Ердоган от зоната на земетресението в Хатай. Той уточни, че досега е получена помощ за справяне с последствията от земетресението от 60 страни.

Президентът добави, че общо 6444 сгради са се срутили в резултат на земетресенията. Всяко семейство, засегнато от труса, ще получи 10 000 турски лири (530 долара), добави той и обеща "масови операции за настаняване", които ще започнат в 10-те засегнати провинции в рамките на годината, цитира Анадолската агенция.

Конвои с помощи са изпратени от всички 71 провинции. На помощ са 21 200 служители. 170 екипа продължават усилията си за издирване и спасяване, съобщи от своя страна „Хюриет“.

С цел бързо провеждане на издирвателни и спасителни операции, във вторник Турция обяви тримесечно извънредно положение в засегнатите от земетресението провинции Адана, Адияман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Кахраманмараш, Килис, Малатия, Османие и Санлъурфа.

След опустошителните земетресения в Туркия е обявен седемдневен национален траур.

Всички национални спортни събития в страната са преустановени до второ нареждане. Училищата в цялата страна ще бъдат затворени до 13 февруари, а обучението в 10-те засегнати провинции е преустановено до 20 февруари, съобщи БГНЕС