ЕС готви нови санкции срещу подпомагащи Русия компании

Европейският съюз подготвя санкции срещу компании в областта на отбраната и технологиите от Китай, Казахстан, Сърбия и други страни, които подпомагат руските военни усилия.

ЕС засилва усилията си за намаляване на избягването на санкции, тъй като Русия успя да заобиколи обширните мерки на ЕС и САЩ чрез внос на ключови стоки, като микропроцесори, през приятелски трети страни като Китай.

Досега Западът беше сдържан относно наказването на фирми в трети страни, избирайки вместо това дипломацията. Но тъй като Русия засилва производството на ракети и други оръжия, използвайки произведени на Запад чипове, натискът върху Брюксел и Вашингтон се засилва. Преди втората годишнина от руската инвазия в Украйна на 24 февруари, ЕС се очаква да обяви 13-ия пакет от санкции, свързани с Русия, насочени към субекти в шест държави, според документи, видени от Радио Свободна Европа.

Целта са четири компании от Китай и по една от Казахстан, Сърбия, Индия, Сингапур, Шри Ланка, Тайланд и Турция. Общо в списъка има 21 организации, останалите са базирани в Русия.

Броят на субектите, включени в списъка, не е окончателен и фирми и физически лица могат да бъдат добавени или премахнати преди изготвянето на окончателната версия.

Досега Брюксел санкционира три китайски компании в предишни пакети и преговаря с Пекин за нарастващата роля на Китай в снабдяването на руски компании с оборудване с двойна употреба - цивилна и военна.

Руският внос на такива стоки чрез фирми, базирани в Централна Азия и Китай, нарасна рязко от началото на войната, включително електроника и компоненти, произведени от западни компании, като микрочипове и дронове.

По време на посещение в Китай през декември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефът на Европейския съвет Шарл Мишел предупредиха китайския лидер Си Дзинпин да разреши проблема с 13 компании, идентифицирани от Брюксел и за които се твърди, че участват активно в доставките за руски фирми.

Ако бъде включена в окончателния вариант, сръбската Conex Doo Beograd-Stari Grad ще бъде първата компания от тази страна, включена в пакета от санкции на ЕС, свързан с войната в Украйна.

Базираната в Алмати група Elem също ще се превърне в първата казахстанска компания, включена в пакета, ако не бъде премахната след разговори следващата седмица, докато посланиците на ЕС се срещат, за да финализират списъка. Две казахстански фирми бяха включени в проектоверсията на 12-ия пакет от санкции през ноември, но те отпаднаха от окончателната версия.

Обсъжданията по документа продължават. /БГНЕС