ЕС не успя да одобри осмият транш от военната помощ за Украйна

ЕС отново не успя единодушно да одобри отпускането на осмия транш в размер на 500 милиона евро за закупуване на оръжия за Украйна. Това обяви вицепрезидентът на Еврокомисията и първият дипломат на общността Жозеп Борел на пресконференция след неформална среща на външните министри на страните-членки в Толедо (Испания), предаде кореспондентът на агенция УНИАН .

"Трябва да изразя съжалението си, че осмият транш от Европейския фонд за мир все още е блокиран. Надявам се, че ще успеем да го деблокираме през следващите седмици. Но това е проблем, който не може да бъде решен", каза Борел.

Унгария продължава да блокира одобряването на това решение, уточни украинската агенция.

В същото време Борел добави, че външните министри са обсъдили предложение за отпускане на 20 милиарда евро за отбраната на Украйна за периода 2023-2027 г. (по 5 милиарда евро годишно). „Мисля, че получих положителна реакция от тях за това предложение. И както и да е, те показаха силна решимост да продължат да подкрепят Украйна с военна помощ толкова дълго, колкото е необходимо. В Съвета на ЕС дискусиите ще продължат. Надявам се, че ще намерим решение до края на годината“, каза Борел. /БГНЕС