Естония купува 6 системи HIMARS от САЩ

Пакетът включва ракети с обсег от 70 до 300 км

Естония подписа договор със САЩ за закупуване на шест високомобилни реактивни системи за залпов огън M142 (High Mobility Artillery Rocket System), или HIMARS, предаде „Defense News”. Така балтийската страна се присъедини към бързо разширяващата се група източноевропейски съюзници, които искат да получат тези оръжия след нахлуването на Русия в Украйна.

Доставките са планирани да започнат през 2024 г., с което се поставя началото на "най-големият проект за закупуване на оръжие в историята на Естония", се казва в изявление на Естонския център за инвестиции в отбраната (ECDI). Сделката е на стойност над 200 млн. долара.

"В рамките на договора, освен оръжейната система, Естония ще закупи и боеприпаси, комуникационна инфраструктура, както и обучение, логистика и жизнен цикъл. Пакетът включва ракети с различно действие, вариращи от 70 до 300 километра", заяви Рамил Липп, мениджър на категория въоръжение в ECDI.

Високомобилната артилерийска реактивна система M142 (High Mobility Artillery Rocket System – HIMARS) е лека система за залпов огън, разработена в края на 90-те години за армията на САЩ от компанията „Локхийд Мартин“.

БГНЕС припомня, че миналия месец Държавният департамент на САЩ одобри потенциална чуждестранна военна продажба на осем броя HIMARS със съответното оборудване на Литва. Сделката се оценява на стойност от 495 млн. долара. /БГНЕС