Евакуация в Белия дом заради подозрителен прах, който се оказал кокаин


Всички намиращи се в Белия дом в неделя вечер са били евакуирани, след като е бил намерен подозрителен прах, който впоследствие се е оказал кокаин, информира АП, като се позовава на двама представители на правоохранителните органи. По това време президентът на САЩ Джо Байдън е бил в резиденцията Кемп Дейвид.

Подозрителният прах е бил открит от агенти на Сикрет сървис в обща част на Западното крило на Белия дом, а предварителен тест е показал, че субстанцията е кокаин, посочва БТА.

Агентите от службата за охрана на президента на САЩ са правили рутинни обиколки в неделя, когато открили белия прах в публична зона, достъпна за туристически групи, а не в някой конкретен офис в западното крило, информират представителите, които не са оторизирани да коментират текущото разследване и затова са говорили за АП под анонимност.

Целият комплекс на Белия дом е бил евакуиран около 20,45 местно време в неделя, като аварийни екипи и бригади от противопожарната служба са пристигнали, за да направят бърз тест на веществото, след който то е било идентифицирано като кокаин. Скоро след това Белият дом отново е отворил врати, а прахът е бил пратен за допълнителни изследвания.

Президентът Байдън, който е заминал за Кемп Дейвид със семейството си в петък, се е прибрал днес.

От Сикрет сървис излязоха с изявление, че затварянето на Белия дом е било превантивна мярка, докато аварийният екип провежда разследването си, а противопожарната служба на окръг Колумбия е била призована да оцени дали откритото вещество е опасно.

"Намерената улика бе изпратена за още тестове, а в същото време тече разследване за причината тя да бъде внесена в Белия дом и за начина, по който това е направено", заявяват от Сикрет сървис.