Евродепутат: Санкциите на ЕС срещу Сърбия няма да засегнат обикновените граждани


„Мерките, които се подготвят в ЕС във връзка с въоръжения конфликт в Банска, не са насочени срещу гражданите на Сърбия и въвеждането им зависи от безусловното сътрудничество на Сърбия в разследването“, заяви евродепутатът Виола фон Крамон, съобщи „N1”.

Тя смята, че президентът на Сърбия Александър Вучич контролира много неща, които се случват в страната, и затова е трудно да се повярва, че той не е знаел какво се случва по отношение на закупуването на оръжия или организацията на групата, която е била в Банска.

Евентуалните мерки трябва да нанесат щети на управляващия режим в Сърбия, обясни Крамон и отбеляза, че критиките, че Европейският съюз често е бил снизходителен към Вучич и правителството на Сърбия, са основателни.

„Мерките наистина са на масата и топката е в полето на Сърбия. Тук искам да бъда пределно ясна - това не са санкции на ЕС, защото тогава те биха били приети единодушно от всички държави членки в Съвета“, каза евродепутатът.

Става въпрос за мерки, приети и прилагани от Европейската комисия и по предложение на Съвета, уточни тя и добави, че сега всичко е абсолютно в техни ръце и Европейският парламент няма никаква роля в това.

„По принцип, ако те бъдат приети, ще бъдат реципрочни мерки с тези, които Косово има сега - никакви официални срещи с лидерите на ЕС и отмяна на средствата от Предприсъединителният фонд“, обясни Крамон.

„Въвеждането им абсолютно зависи от пълното и безусловно сътрудничество на Сърбия в разследването на нападението в Банска. Има много отворени въпроси и от Вучич зависи да осигури правилно разследване и прозрачност за случилото се. Когато службите за сигурност на ЕС достигнат до заключенията от разследването, тогава ще реагираме“ - заяви тя, цитирана от БГНЕС