Евродепутатите призовават за "спешен" дебат по скандала с руското влияние


Ако законодателите на ЕС или кандидатите са взели пари от Русия, „те трябва да бъдат разкрити“, призова лидерът на блока Renew в Европарламента. Твърденията, че Москва е платила на членове на Европейския парламент (ЕП), за да повлияят предстоящите европейски избори, трябва да бъдат разследвани, според либералите и зелените в парламента, пише „Политико“, цитиран от БГНЕС.

В сряда чешкото правителство санкционира новинарския сайт Voice of Europe, заявявайки, че е част от операция за проруско влияние. Белгийският премиер Александър Де Кроо излезе в четвъртък, заявявайки, че Русия се е обърнала към евродепутатите и е „платила (на тях), за да насърчават руската пропаганда“. В отговор президентът на либералната група Renew, Валери Хайер, която е и главният кандидат на френския президент Еманюел Макрон за евроизборите, призова за "спешен дебат" в парламента в писмо до неговия президент Роберта Мецола. Този дебат трябва да се проведе на следващата пленарна сесия на 10 април в Брюксел. „Ако настоящи евродепутати или кандидати на предстоящите европейски избори са взели пари или са били корумпирани от руското правителство или техни пълномощници, те трябва да бъдат разкрити“, пише Хейер в писмото.

Холандският зелен депутат от ЕС Бас Айкхоут също призова за разследване на кандидатите, които се кандидатират за европейските избори. „Европейските избори са след 10 седмици. Трябва да сме сигурни, че на нито един от кандидатите за тези избори не се плаща от руснаци“, каза той в изявление.

Двете най-големи политически групи в парламента, Европейската народна партия и Социалистите и демократите, почти не коментираха обвиненията. Говорител на Мецола, която е от ЕНП, каза: „Президентът е наясно с направените обвинения и разглежда конкретни обвинения.“