Европа ще търси сметка на Русия за войната й в Украйна

Европейските лидери се ангажираха да потърсят сметка на Русия за войната ѝ срещу Украйна и представиха механизъм за проследяване на загубите и щетите, нанесени от силите на Москва, като се събраха в Исландия за двудневна среща на върха, съобщиха информационните агенции.

Не срещата в Рейкявик присъстват германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Риши Сунак. България беше представена неясно защо от Илияна Йотова.

Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и британският министър-председател Риши Сунак бяха сред тези, които подчертаха подкрепата си за Украйна на рядката среща на органа по правата на човека към Съвета на Европа (СЕ) в Рейкявик.

Към тях чрез видеовръзка се присъедини украинският президент Володимир Зеленски, който завърши обиколката си из европейските столици, за да осигури повече оръжия и помощ преди очакваната контраофанзива срещу руските сили.

Зеленски се възползва от възможността да изтъкне твърденията на Киев, че е свалил руски хиперзвукови ракети с помощта на новоразположените западни защитни средства. Това показва, че ако страната е обединена, тя е способна на всичко", каза той на срещата на върха.

"Преди една година не бяхме в състояние да свалим повечето от ракетите на нападателите, особено балистичните", добави Зеленски.

Русия отрича умишлено да нанася удари по цивилни граждани при бомбардировките на украинските градове, въпреки че десетки населени места бяха опустошени от нейните въздушни удари и артилерия от началото на инвазията през февруари миналата година.

На срещата в Рейкявик беше представен нов Регистър на щетите - механизъм за регистриране и документиране на доказателства и искове за щети, загуби или наранявания, настъпили в резултат на руската инвазия.

На срещата се разглеждат и други въпроси, включително тежкото положение на хиляди деца, отведени в Русия или в окупираните от Русия територии от Украйна от началото на войната, което Киев и неговите съюзници осъждат като незаконна депортация.

"Моментът да дадем отпор е сега. Демокрации като нашите трябва да изградят устойчивост, за да можем да надделеем и да надвием тези, които стимулират нестабилността", заяви британският премиер Риши Сунак в речта си.

"Ще държим Русия отговорна за извършените ужасяващи военни престъпления и трябва да извлечем поуките от тази война, като сме готови да се противопоставим на заплахите за нашите общества, преди те да станат твърде големи, за да се справим с тях".

Повтаряйки тези забележки, Шолц заяви, че съветът е важен, "за да накаже военните престъпления на руските окупатори и да поиска отговорност за огромните щети, които Русия нанася на Украйна ден след ден".

От канцеларията на Еманюел Макрон заявиха, че съветът проучва как Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) може да помогне за посрещане на нуждите на изпитващите затруднения украинци./БГНЕС